Kan du vissla Ida?

Svaret på rubriken är nej. Jag kan verkligen inte vissla. Och eftersom jag gärna vill ha en inkallningssignal utan toner av mig skitförbannad, sur, glad, trött, hes eller gulligullig så har jag funderat på att skaffa en visselpipa för inkallning. Så idag köpte jag en, är en sån där ”jaktpipa”, acme 210 1/2, vilket kanske inte säger så mycket. Nu har jag börjat att först lära mig själv blåsa signalerna likadant varje gång innan jag börjar lära hundarna signalernas innerbörd. Svårare än jag trodde, och det är ingen avancerat vallningspipa heller.. Har övat en stund nu och det susar lite lagom i öronen.

Häromdagen fick jag hem ett paket böcker som jag får låna av snälla Madde. ”Control Unleashed – The Puppy Program” av Leslie McDewitt, ”Positive Gun Dogs” av Barry, Emmen och Smith, samt ”Clicker Gun Dog” av Helen Phillips. Så varför läser jag böcker om fågelhundsträning? Jag har ju ingen fågelhund och har inga tankar på att träna apportering. Det enkla skälet är att jag har förstått att retrieverjakten är en sport där hundarna traditionellt tränas med mycket korrigeringar och förbud, vilket även är den bild jag har fått vallningen. Nu handlar det om olika saker, men gemensamt är att det handlar om att hunden ska vara lyhörd för förarens signaler trots att den jobbar med något som är så kopplat till drifter och delar av jakten. Själva drifterna att jaga, valla, apportera, söka eller spåra är svåra att förbjuda, framförallt när det gäller raser som vi i generationer avlat just för att förstärka en eller flera av dessa drifter.

Helen Phillips skriver

As the levels of arousal rise in the prey drive it becomes increasingly more difficult for the dog to respond to any other stimuli and to swap back to pack drive. [……] When working in the field the dog is multi tasking to a very high degree and aural cues are only likely to have a fraction of the impact of all the other stimuli. It is simplu thay have had to give themselves over the enviromental stimuli that triggered the hunt in the first place, and they are ”driven” to respond to the exclusion of all else, including you.

s.55, Clicker Gun Dog

Nu finns det säkert skillnader på jaktlinjer av spaniel/retrievers och border collien som jag inte har så mycket kunskap om, men det hela låter väldigt logiskt. Det går att tillämpa på mycket i hundträningen, och detta stycke finns under rubriken ”Punishment” som en förklaring dels till att hunden kanske inte tar verbala signaler, men också till varför det är relativt menlöst att korrigera en hund när den är uppe i den här nivån. Som att hälla vatten på en gås helt enkelt, det rinner bara av, och ger inte den effekt en kan önska att en korrigering skulle i detta läge. Syftet med att korrigera är ju att avbryta/straffa ett oönskat beteende hos hunden samt genom detta förhoppningsvis få beteendet att upphöra(resa sig innan signal, sticka iväg efter rådjur, pipa, inte bete sig rätt vid inkallning osv). Om hunden inte märker av korrigeringen så är den ju till ingen ”nytta”. Sett ur perspektivet att en korrigering ska förhindra att samma fel begås igen. Det vet jag ju själv med mina nuvarande och tidigare hundar, att försöka fysiskt korrigera en hund som är högt i stressnivå är totalt meningslöst, för ofta så märker hunden inte det. Att ryta på hunden när den är på väg efter ett rådjur eller bara springer rakt in i fårskocken är rätt meningslöst om hunden inte lärt sig att bryta på signal. Att kunna komma på inkallning på tomten är inte samma sak som att hunden kommer på inkallning när den leker med andra hundar, jagar vilt eller sätter efter en skock får unghunds-style.

Har ingen vidare inkallning på mina hundar. Eller, Aris inkallning fungerar bra utan störningar som lös med andra hundar, viltspår, tikfläckar, kissfläckar, andra hundar, andra människor och så vidare. Så det finns utrymme för förbättring. Eftersom jag gapat sönder ”kom” efter honom så betyder det inte ”kom direkt till matte” utan mer ”det finns något skoj i närheten” vilket inte är vad jag tänkt. Och DÄR kommer visselpipan in! Att från grunden noggrant bygga upp en ny mer befäst inkallningssignal på båda hundarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: